När Munskänkarna arrangerade en provning på gamla Nuits-st-Georgeviner var det inte mycket att orda om. 7 viner på en kväll är det sällan man får för sig att korka upp hemma så det var ett välkommet initiativ bland alla nya världen blandningar.

Ett par korta noteringar om vinerna (presenterade i rangordning):

 1. 1990 Nuits St-Georges 1er Cru Rue de Chaux
  Mörkröd, vissa blåstick i färgen. Stor doft av röd frukt, kaffe, parfym, örterFrisk syra, härliga tanniner, lång angenäm eftersmak. Kvällens bästa och jag grät nästan en skvätt när den var slut.
 2. 1985 Nuits St-Georges Les Allots
  Bara ett “byvin”, men ett byvin som åldrats med den äran. Tegel i färgen, den släppte lite i kanten. Doft av russin, fikon – en lätt kokt doft.
  Inte lika frisk om 90:an men trevlig syra, runda tanniner. Inte en jättelång eftersmak men den var långt ifrån platt.
 3. 1982 Nuits St-Georges 1er Cru Les St-Georges
  Toppår i Bourgogne. Mycket russin i doften. Rödbrun/tegel (tjatigt?). Inbjudande smak, det fanns lite frukt kvar men väldigt kort eftersmak i mitt tycke.
 4. 1980 Nuits St-Georges 1er Cru Les St-Georges
  Målfoto med föregångaren. Tyckte att doften var lite stickigare och att det i eftersmaken fanns drag åt det beska.
 5. 2009 Nuits St-Georges 1er Cru Les Damodes
  Barnarov skanderades det i lokalen och det är bara att instämma. Men Les Damodes är ju i princip Vosne-Romanee så det är ju bara att sitta i båten och vänta…
 6. 1980 Nuits St-Georges
  Den var ju inte dålig, bara väldigt tråkig och (nästan) urlakad. Färgen mycket tegel givetvis men inte mycket till vare sig frukt eller syra i smaken
 7. 1983 Nuits St-Georges Les Allots
  Torkad aprikos, nyans av tobak i doften. Färgen som övriga från samma år givetvis. Smaken var väldigt platt, gillade inte kvarvarande tanniner.
Nuits-st-George 1980-1990 (2009)
Tagged on: