En provning inleds med en introduktion till regionen från vilken vinerna kommer, historik kring vinproduktionen och hur vinet får sin smak och karaktär. Därifrån går vi vidare till vad som utmärker ett bra vin – och observerar att detta inte alltid är detsamma som ett gott – givetvis går vi igenom vinprovarteknik och hur man bör angripa ett glas vin för att tillgodogöra sig så mycket av doft och smak som möjligt.

Vinprovning är i mångt och mycket en övning i att säga vad man tycker. Det kan sitta långt inne att säga att vinet man köpte för alldeles för mycket pengar luktar stall. Men det är högst rimligt – och en gammal Bordeaux med tydlig stalldoft är oftast en trevlig bekantskap.

Här kan du läsa olika förslag till temaprovningar där man på korta geografiska avstånd ändå tar stora steg och upptäcker nya smaker och dofter.

Har du ett önskemål som inte finns på listan än? Misströsta icke! Gå in på fliken Förfrågan och skicka dina önskemål så återkommer jag inom 24 timmar med ett förslag på provning!

Förslag på vinprovningar